Aanleg kloostertuin met Finse piste gestart

Aanleg kloostertuin met Finse piste gestart
16-11-2011

Op maandag 14 november zijn de werken gestart voor de aanleg van de kloostertuin met Finse piste aan het voormalige Ursulinenklooster in Overpelt. De Finse piste in het nieuwe park is 800 meter lang en krijgt de nodige uitrusting. Zowel voor de recreatieve sporter, de sportclubs als voor WICO-campus Mater Dei biedt het park met de piste heel wat perspectieven, zegt schepen van sport Dirk Vanseggelen. 

 

Architect Joost Valgaeren tekende een 800 meter lange piste door het domein, dat ingevuld wordt als park. Naast piste en groen is er de nodige randuitrusting. In een blokhut bij de start komen een fietsenstalling, een aantal lockers en een tijdsklok. Aan de ingang komen parkings. De piste krijgt ook verlichting want ze zal open zijn van 7 tot 22 uur. Dit ontwerp werd gerealiseerd in overleg met en met de goedkeuring van het Agentschap Ruimte en Erfgoed.

 

Datzelfde Agentschap behandelde ook de aanvraag tot bescherming van de kloostersite. Onlangs ondertekende de bevoegde Vlaamse minister alvast het besluit tot voorlopige bescherming.  Burgemeester Jaak Fransen: "De bescherming van de site, gecombineerd met de aanleg van de kloostertuin met Finse piste, brengt ons een hele stap dichter bij het streefdoel in dit historisch stukje Overpelt, namelijk de gebouwen en monumenten die er staan een meerwaarde geven binnen een globaal  kader. We creëren zo een tijdsvenster binnen de gemeente, waar bovendien alle Overpeltenaren ook nog eens op een aangename en nuttige manier gebruik van kunnen maken."

 

Schepen van sport Dirk Vanseggelen: "In het voorjaar moet de piste klaar zijn. Ter gelegenheid van de opening zullen we een aantal recreatieve sportmanifestaties op het getouw zetten. En vanaf dan kan er volop gesport, en gewandeld worden in het nieuwe park, individueel of in groepsverband. Zo geeft het bijvoorbeeld onze sportclubs de mogelijkheid om vlak bij het sportcentrum in openlucht aan de conditie van de leden te werken."

 

Niet in het minst zal het park gebruikt worden door de WICO-campus Mater Dei zelf. Tijdens de schooluren zal de school immers het hele domein van 2 ha ter beschikking hebben voor de  eigen sportactiviteiten, zowel tijdens de lessen als tijdens de pauzes.

Terug naar het overzicht